lørdag den 3. december 2011

Glad mave - glæde i livet

Vi har mødt ernæringscoach og madblogger Sofie Kurland i hjemmet i Vridsløse landsby. Selvom byen kun huser ganske få familier hersker her en ganske særlig stemning af jul og byen har da også sine helt egne traditioner. Vi fejrer bl.a JÓL i vikingebyen - her lærer børnene om julen, som den var helt tilbage i vikingetiden, hvor det var en lysfest og hvor fokus var på lys, varme og sammenhold og ikke som nu, hvor julen er et stort gave- og madræs. Og særligt julens mad vil vi tale lidt med Sofie om - hvordan klarer vi os udenom de ekstra kilo, den dårlige samvittighed og det store madspild, når nu vi går ind i julemåneden?

Sofie tager imod i træsko i haven, hvor hun er ved at binde neg til fuglene - "selvom det ikke er bundfrossent endnu kan de jo godt få lidt rart til maven", fortæller hun - "det er her i maven det hele starter for dyr og for mennesker - og så breder det sig som ringe i vandet". Det kræver vist en forklaring og den får vi ved Sofies store rustikke spisebord, hvor hun serverer en dampende varm kop Kusmite med kanel og nelliker. 

"Maven er vores inderste sted - vores kerne - hvis din mave er glad breder det sig til din krop, som bliver glad. Du får mere overskud i din dagligdag, du klarer dit job og dine pligter bedre og bliver interessant for din partner og din familie. Tænk bare, hvor usexet luft i maven fx kan være. Jeg er faktisk sikker på at mange verdenskrige var undgået, hvis bare verdens herskere havde sørget for en ordentlig morgenmad", fortæller Sofie. Og hvad er det så, der gør vores mave glad? Vi får nu en guidet tur i de hellige gemakker, hvor Sofie opbevarer alle ingredienserne til det gode liv.



Kombinationen er utrolig vigtig - spiser du sødt skal du spise surt - får du mættet fedt spiser du straks umættet - tænk yin og yan - stærk chilisauce kombineres med dansk tyk fløde, spiser du sød marmelade supplerer du med en kras drueagurk. 



Mange mennesker lider i dag af mælkeallergi, men kan du klare mælk, gør den dig sikkert godt. Sip den evt. i meget små portioner og føl efter i hvilken retning dit humør går - bliver du glad af at drikke mælk kan du putte lidt ekstra på din grød eller i din te - bliver du træt og humørsyg vælger du bare et andet produkt for at dække dit kalkbehov.



Forkælelse er essentielt for en glad mave - Jeg plejer at forkæle min skønne mand og mig selv med champagne, som jeg altid har på køl - hertil en lækker snack - husk: lidt har også ret og hellere en smule friterede grøntsager end en hel pose chips. Her har Sofie valgt friterede løg i mundrette bidder.



Grønsager kan vi ikke komme udenom - gå efter årstidens - lige nu er det kål, der er sagen. Prøv evt. Sofies kålsalat - opskriften finder du nederst på siden.



Hvis du skal gøre din mave glad, skal den have nogle gode oplevelser - krydr din mad med eksotiske krydderier. Gå evt. nye veje og kom karry på din havregrød eller lakridspulver i din pasta bolognese. Vaner er en dødssynd, når det kommer til glade maver.

Såles opmuntret både i mave og i sind forlader vi Vridsløse med opskriften på en glad mave både i december og i det nye år, der venter.

Sofies frække kålsalat:

Snit et hvidkålshovede fint. Flæk en agurk og skrab kernerne fri - gem dem til morgensmoothien. Skær agurken i mundrette bidder og bland den med hvidkålen - dryp med citron og hør englene synge.




1 kommentar:

  1. Hvor sjovt du netop blogger om madspild og Julen - vi har netop lanceret kampagnen "Undgå madspild i Julen":
    http://www.madspild.net/julen.html

    Bedste hilsener,
    din nye faste blog-læser,
    Selina

    SvarSlet